CHŁODNIK ŚLEDZIOWY (POLEWKA)
Składniki:
2 całe śledzie (tzw MLECZAKI )
1l wody
2 cebule
4 łyżki octu spirytusowego
4 łyżki kwaśnej śmietany
10 ziaren kolendry
2 liście laurowe
Wodę zagotować, dodać pokrojoną cebulę w piórka i ocet, gotować przez 5 min. Następnie zestawić do całkowitego wystudzenia. Śledzie filetujemy wzdłuż kregoslupa wyjmując ze środka mlecz.
Filety płuczemy w zimnej wodzie 2-3 razy tak, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Mlecz przecieramy przez gęste sito i dodajemy do naszej zalewy. Na koniec dodajemy roztrzepaną śmietanę i kawałki śledzia .
Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 8 godz, tak aby smaki się połączyły.
Polewka powinna być kwaskowa, słona i słodka od cebuli .
Najlepiej podawać z gorącymi ugotowanymi ziemniakami.
BABKA CYTRYNOWA
· 4 duże jaja
· 1 szklanki cukru
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
· 20 dkg roztopionego masła
· starta skórka z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 cukier waniliowy
· lukier: 2 łyżki gęstej śmietany i 1 szklanka cukru pudru
Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę.
Mąkę pszenna i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Powoli dodawać do ubitych jajek. Następie dodać roztopione maslo, sok i startą skórkę z cytryny.
Formę na ciasto dokładnie nasmarować masłem, następnie przelać masę.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 min.